За Нас

Ние сме Павел и София – брат и сестра от град Харманли.

Нашата семейна таханджийница „Атанас и фамилия“ символично сме кръстили на нашия баща, който поставя нейните основи преди повече от 25 години в района на Южен Сакар.

Но нека се върнем още по-назад в миналото и ви разкажем всичко за тахана. Традиционно таханът се произвежда от сусамови семена. Техния произход е Африка, но най-големите производители са топлите страни от Азия. Залегнал в традициите на арабската кухня, през XIV век той бива пренесен на Балканите, заедно с османците. Скоро сусамът става масово произвеждан в цяла Южна България, чиито климат благоприятства отлични добиви. Нашите прадеди са използвали основно сусамово олио, а таханът е бил неизменна част от трапезата им в продължение на почти седем века.

В началото на XX век по-лесното отглеждане и добиване на слънчоглед бързо измества основната маслодайна култура на българина.

Скоро единствения спомен за тахана остава само тахан халвата по Сирни Заговезни, която също започва да се произвежда от слънчоглед.

Макар в забвение за дълго, в икономически критичната години през 1995 в търсенето на работа и липсата на такава, карат нашия баща Атанас да възроди технологията за производство на тахан. Той среща опита на своя баща – дядо Иван, който е завършил Университета по хранителни технологии в Пловдив. С последните си пари и златния пендар, спомен от сватбата му, тате купува 2 воденични камъка, двигател и железата необходими за машината, която чертае в главата си. Скоро прототипът, който и до днес почти не се е изменил на машината за смилане на тахан, е готов. Камъните се завъртат и текват първите капки ароматен и вкусен тахан, точно както си го е представял. Скоро идват и първите клиенти. А не след дълго хората от цялата околия започват да се стичат към таханджийницата на Атанас, за да смелят сусам за тахан.

През лятото на 2018 година ние – децата на Атанас се завърнахме в родния ни град Харманли. Заедно решихме да възродим традицията в производството на тахан след временното прекъсване. В семейния бизнес се включи и съпругът на Софи – Тихомир. Заедно започнахме да учим за тънкостите в занаята. Един от най-важните уроци бе да разпознаваме пресните и добри ядки. Грешките струваха скъпо – време, пари, разочарование, но така се научихме да не правим компромиси с качеството на суровините.

В началото на 2019 преобразихме всички наши тахани. Сглобихме визията, която познавате днес. През същата година започнахме усилен ремонт над производствената база в таханджийницата. Интересът към таханите на фамилията се увеличаваше и старата пещ за хляб, в която сушахме ядките и семената до този момент не стигаше. През есента в града бяха разлепили постери за конкурс – Академия за местни предприемачи 3.0 от Център „Ринкър“ към Фондация BCause. Ден преди крайния срок попълнихме бланката за кандидатстване. От 50 проекта, журито избра 14 бизнес идеи, сред които бе и нашата таханджийница.

По време на обучението научихме много. Откроихме едно от основните предимства за нашия тахан – „двойното смилане“ между воденични камъни, за да не се повишава температурата за триене и през последната фаза на производство. Още по време на обучението разписахме своята история и прототип на брошура. Важна стъпка бе създаването на собствено онлайн пространство и създаването на условия за по-голямо производство.

 

 

На 30 януари 2020г. представихме пред журито своят бизнес план и спечелихме първа награда за финансиране на стойност 10 000лв. И така заедно ние – децата на Атанас продължаваме семейния занаят. Казваме „Здравей“ на всеки един приятел на тахана и се надяваме скоро той да бъде част и от вашата трапеза.

 

 

Любимият приятел на тахана е меда. 

А през годините именно пчеларството е било основното препитание за нашето семейство. Ето защо към нашата таханена история добавяме лъжичка старателно „събрано здраве“ от нашите пчелички в района на планината Южен Сакар, местността Янъклъка. Мястото, където са разположени нашите пчелини е богато на детелина, мащерка, магарешки бодил, слънчоглед и много други полски растения.

Хапваш ли от този мед със здравето ще си наред!