Време е тук в нашия Блог да откриете полезни и приятни нещица за прочитане в малките паузи през деня. Днес ще изясним защо ТАХАНът, не е за пренебрегване пред консумацитаята на ядки/семена.
Обичате ли да пиете фрешове? Ммм, удоволствие през лятото, а и не само… Но фрешът има един основен недостатък – полезните фибри често биват изхвърлени, а фибрите са особено важни за организма. Но не ми се иска да отделяме внимание сега на фрешовете, а на факта че таханът е нещо като фреш с тази особеност, че в себе си пази ВСИЧКО ПОЛЕЗНО от ядката, от която е направен.
 1. Едно от главните предимства в това да консумираме ТАХАН пред просто да хапваме ядки или семена е:

  Улесняването на организма да усвои полезните вещества, когато те са под формата на тахан / паста.

  Нещо повече, когато ядем просто семена, често голяма част от тях изобщо не успяват да бъдат преработени от организма… Тук може би ще се опитате да ни оборите! Вероятно дори сте убедени, че грешим. Дайте ни възможност да допълним – спомняте ли си правилото за сдъвкването на храната минимум 30 пъти. Сега се замислете, спазвате ли го? Ако не, таханът е вашата храна, и нека спорът бъде решен.

 2. Какво ценно още ни носи таханената паста:

  Минавайки през стомашно-чревния тракт, таханът не натоварва системата, за да бъде преработена, а дори ЛЕКУВА всичко, което срещне по пътя си.

  Гастрит, язви, колит биват повлияни успешно от сусамовия тахан. Особено внимание в случая трябва да обърнем на витамин Е. Този витамин възстановява и заздравява клетките. Сусамовия тахан се свърза и с наличието на „сесамин“, който увеличава количеството на изгорените мазнини и намалява това на складираните в тялото…
  Тази тема е доста обхватна. Прочети повече.

 3. Третото предимство според нас е:

  Дългият срок на годност за разлика от ядките.

  Чудите се защо пък ядките сами по себе си да имат по-кратък срок на годност, при положение че таханът е направен от тях?! Ще се опитаме да бъдем максимално кратки. Ако ядките НЕ са термично обработени, те лесно гренясват, започват да миришат тежко, така че трябва да побързаме с консумацията им. Ако ли пък са термично обработени на ниска темперетура/изсушени, както се приготвят за направата на тахан (за да се запазят всички полезни вещества) отново предимството е за тахана. Защо? Отговорът е в нещо, което Вие не харесвате – таханът се утаява, а мазнината която се отделя над него е ЕСТЕСТВЕН ЗАЩИТНИК от кислород и бактерии, които биха го развалили. Ядките нямат тази функция, а вие вече ще харесвате утайката.

 4. Много комбинации за консумация на тахан.

  Няма да ни стигне списъкът от неща, в които може да се включи таханът – сладкиши, дресинги, различни ястия, десерти, за закуска на попара, на крекери, разядки и т.н. И най-важното сутрин рано на гладно по една лъжица за ситост чак до обяд. Докато си чакаш кафето си набавяш дневната доза калций, магнезий, омега 3, омега 6 и какво ли още не. И даже не е необхидмо да си миеш отново зъбките, защото няма опасност, както при ядките, нещо да развали красивата ни усмивка.

Хубав и слънчев ден от нас.
Усмихвайте се и бъдете здрави!