Това ще бъде една по-дълга публикация, но много ми се иска тя да обедини всичко, което знам, за което съм чела или чувала относно ползите за жената от тахана – ядките и семената от които е направен той. Приканвам ви ако знаете нещо повече да споделите. 📌

ПОЛЗИ ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ТАХАН ЗА ЖЕНАТА

  • Ние жените сме ценители на шоколада, а негова страхотна алтернатива е лешниковият тахан, който освен че е безумно вкусен, съдържа голямо количество фолиева киселина (в 100 гр. лешници се съдържат 113 мгг от нея). Фолиевата киселина е важен витамин, особено за бременните жени. Лешниците ускоряват метаболизма, разхубавяват кожата и косата.
  • Бадемовата ядка също е любима на мнозина заради вкуса и своите ползи. Тези ядки са основна съставка в аюрведичните диети и често се препоръчват на жени след раждане, за да им помогнат да се възстановяват бързо и да избегнат появата на стрии. Вещества в обвивката на бадема действат противогрипно.
  • Още един тахан действа по подобен начин – фъстъченият. Той съдържа в себе си естествен антибиотик от растителен произход, който защитава тялото от гъбични и вирусни инфекции. Също в себе си има особено много фолиева киселина.
  • Проблемите със щитовидната жлеза често засягат жените, които се сблъскват с хормонални промени. Орехите са едно от природните средства, които регулират функцията на щитовидната жлеза. Това е така, защото те са богати на селен. Отсъствието на селен в организма води до намаляване на нивото на йод, което води до хипотиреодизъм.
  • Един от по специфичните тахани е този от тиквени семана. Те са прочути със своите лечебни свойства свързани с репродуктивната система, пикочните пътища. Нещо специално за кърмещите мами, което знам и съм изпробвала върху себе си е увеличаването на кърмата при консумация на тиквено семе под формата на тахан в сутрешната закуска и в салати.
  • Mного дами знаят, че калция е особено важен, за тялото на жената, за да се предотврати остеопороза на по-късен етап. Той се съдържа най-много в сусамовия тахан.
  • Комбинацията между сусамов тахан и ленено семе се смята, че облекчава протичането на предменструалния синдром и периода на менопаузата при жените, подобрява състоянието на кожата и косата, укрепва нервната система, работата на бъбреците. Това е така, защото лененото семе е богато на Омега-3 (60%), Омега-6 (20%), Омега-9 (10%) и други ненаситени мастни киселини (10%).

Надяваме се споделеното да ви бъде полезно. Таханът улеснява организма да усвои полезните вещества, когато те са под формата на паста.

Усмихвайте се и бъдете здрави!

Скъпи, дами подготвила съм ви малка изненада утре. Следете страницата.

Софи 🌷