Бадемовият тахан съдържа 17g. протеин на 100g. и определено е предпочитан при спазването на хранителните режими. Тези дни спретнахме една бърза рецепта именно с него. Представяме ви домашно протеиново тахан-брауни само с 5 съставки. Убедени сме, че ще се изненадате колко лесно и бързо се приготвя, а резултатът е винаги налице –изкушение с хрупкава коричка отвън и мека тектура отвътре с дооста протеин в резултат на използваните съставки, а те са:

Необходими продукти:

  • 4 броя нормално големи, добре узрели банани
  • 200г. бадемов тахан от Атанас и фамилия (17 протеин на 100g.)
  • 1 мерителна чашка или 25г. протеин на прах по ваш вкус (банан, шоколад)
  • 1 с.л. брашно от рожков
  • щипка сода за хляб

Начин на приготвяне:

Разбивате в блендер всички съставки едновременно до получаване на хомогенна смес. Може да се наложи да изключите и внимателно да побутване с лъжица съставките навътре, докато сработят. Подготвената смес изсипете върху малка тавичка или във форма за печене, която предварително сте покрили с хартия за печене с дебелина около 2 см. Изпечете за около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 °C. Когато браунито е готово, оставете го 10 да се охлади и след това го нарежете на парчета. Може да го сервирате леко топло или напълно охладено или опаковайте парченцата във фолио и консумирайте като бърза закуска.

Повече за нашия бадемов тахан:

Според моите скромни изчисления в този десерт има общо около 62g. протеин или по около 15g. в 4 бр. порции. Основата е бадемов тахан , който съдържа 17g. протеин на 100g. и определено е предпочитан при спазването на хранителните режими. Бадемовата ядка се считат за кралски плод, защото са богати на фибри, протеини, полезни мазнини и са с нисък гликемичен индекс, т.е. разграждат се по-бавно, не причиняват колебания в нивата на кръвната захар и потискат апетита. В миналото консумацията на бадеми е била много популярна в лечението на болестите на богаташите. Това е така, защото съставки във външната обвивка на бадемите, които се запазват и под формата на пълнозърнест тахан засилват реакцията на имунната система към инфекции.

В случая за моята рецепта не разполагах с шоколадов протеин и моето брауни имаше карамелен привкус от рожковото брашно с аромат на бадеми и банан. Невероятно съчетание на вкусове, всички сме очаровани. Самата текстура на брауни се запази – коричка отвън, мека и приятна текстура отвътре.

Разгледайте всички таши тахани тук.