Пригответе в духа на есента пудинг с орехов тахан, тиква и чия. Наближава един популярен чужд празник, който децата обожават, тъй като е свързан с дегизиране в костюми и забавление. Това е HALLOWEEN. Ако сте решили да подкрепите забавата с малко полезна храна и заедно с децата да приготвите нещо в духа на този празник ви предлагаме идея за интересн пудинг.

Необходими продукти за 4 порции:

  • ½ ч.ч. орехов тахан
  • 2 ч.ч. прясно мляко (краве, кокосово, бадемово или друг предпочитан вид)
  • 3 с.л. семена чия
  • 500 гр. тиква, печена/варена и пюрирана
  • 5 с.л. мед за подслаждане на всеки от компонентите по-горе

Начин на приготвяне:

  1. Млякото се смесва с 2 с.л. мед и се разбърква добре до пълното му разтопяване. Прибавят се семената чия и всичко се оставя в хладилника, докато чиата поеме течността и увеличи обема си. Спокойно може да престои цяла нощ.
  2. Предварително сварената или изпечена тиква се пасира и подслажда с 2 с.л. мед или на вкус. Не е задължително, ако тиквата е достатъчно сладка сама по себе си. Можете да добавите за аромат към нея канела, индийско орехче или ванилия.
  3. Разбъркваме ореховия тахан заедно с 1с.л. мед до сгъстяването му. Трите получини смеси се разпределят в чаши или подходящи купички в следната последователност – чия, орехов тахан, пюре от тиква и отново завършваме с чия. Декорираме с канела, начупени орехи и HALLOWEEN декорация, ако сте решили да подготвите идеята за забавление на деца.

Орехите и производния от тях орехов тахан, който ние произвеждаме от сушени ядки чрез двойно смилане, съдържа огромно количество Омега 3. Орехът се смятат за един от природните помощници, които спомагат за здрава сърдечносъдова система, както и за силна мисловна дейност. Таханът от орехи е изключително полезен за деца и хора, изложени на физическо и умствено натоварване. От минералите в най-големи дози са йод, магнезий, фосфор, желязо, мед и цинк, които действат положително върху ендокринната система.