Сусамът и в частност сусамовият тахан има много положителни качества, които трудно можем да опишем накратко, така че благодарим ви за отделеното време и приятно четене . 😊

Сусамовият тахан е специален със своите ползи!

и не просто защото е богат на много витаними, минерали и микроелементи, а защото единствено от сусама се открива и извлича фитоестрогенът сесамин, от който идва и наименованието му.

  • Сесаминът спомага за изгарянето на мазнините и намалява нивото на складираните такива. За разлика от кофеина например, който има сходно действие, НЕ ДЕЙСТВА на централната нервна система. Много е важно да се подчертае, че заедно с изгорените мазнини сесаминът помага за изхвърлянето на токсините и детоксикацията на черния ни дроб. Това прави сусамовия тахан подходяща храна при диети, съчетани с физическо натоварване (хм, а лятото предстои). Спортистите най-добре биха усетили ефекта. Фитоестрогенът ‘сесамин‘ е с доказан противораков ефект. В момента текат подробни изследвания относно влиянието му върху тумори.
  • Сусамът е най-добрият източник на витамин Е измежду ядките и семената. Този витамин възстановява клетката и пази нейната мембрана. Именно той не позволява окисляването на кожата ни, т.е. забавя стареенето (само с кремчета не става, трябва и качествена храна). Защитава ни от слънчевите лъчи. Опита ни показва, че именно тахана и наличието на витамин Е, регенерира кожата след изгаряния и предотвратява остатъчни белези. Изпробвано!
  • Здравата и млада кожа още повече се подхранва и от витамините от група B, незаменимите ненаситени мастни киселини- омега 3 и омега 6 и мед.
  • И не само това! Комбинацията от масла и витамини, минали през стомашно-чревния тракт действат като мехлем. Повлияват успешно на гастрит, язви, колит и предотвратяват образуването на газове.
  • След първата годинка е добре да се въведе в менюто на детето, за да обикне специфичния му вкус (в нашето семейство, дядо Наско захранва внуците на 6 месеца). Въпреки, че е алерген, ако родителите не са имали реакции срещу семето, то рискът е минимален.
  • Бременните и кърмещите майки трябва да консумират сусам, за да набавят част от необходимото желязо и калций за организма, които са от изключителна важност за протичане на успешна бременност, а след това възстановяването на организма и лактацията. Калцият влияе положително и на жени в менопауза.
  • Високото наличие на мед и цинк са особено важни за костите и ставите ни. Именно те намалят риска от остеопороза и артрит.
Вероятно пропускаме още много положителни неща, които сусамовия тахан предоставя на организма. Ще се радваме да споделите с нас по-долу в коментарите.
Успешен ден!
Усмихвайте се и бъдете здрави!