Във Facebook сме създали група, наречена “Таханени истории”, където обменяме опит за това как да похапваме тахана. Споделям ви с позволението на Магдалена Атанасова рецепта за “Таханено Twix – Twix” с любимият й фъстъчен тахан.

Twix-twi🍫🥜🍫🥜/здравословен/

Необходими продукти за 16-18 броя:

За основата:
100 гр. бадемово брашно
40 гр. кокосови стърготини
1/2 ч.л ванилия
2 с.л кленов сироп
55 гр. кокосово масло (разтопено)

За карамела:
100 гр. фурми (без костилка)
100 гр. фъстъчен тахан
100 гр. бадемово мляко
3 с.л кокосово масло (разтопено)
1/2 ч.л сол

За шоколадовата глазура:
200 гр. черен шоколад (аз използвах с 86% съдържание на какао)

Начин на приготвяне:

  • Загряваме фурната на 180 градуса с вентилатор.
  • За основата: В средно голяма купа смесваме бадемовото брашно, кокосовите стърготини и ванилията. Добавяме кленовия сироп и разтопеното кокосово масло и отново разбъркваме добре. Изсипваме сместа в продълговата форма, застлана с хартия за печене. Аз използвах форма с размери 35х11 см. Разпределяме равномерно сместа и притискаме с пръсти към дъното на формата. Печем 8 минути в загрята фурна. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно.
  • За карамела: Накисваме фурмите в гореща вода за 10 минути, след което ги подсушаваме. В блендер поставяме подсушените фурми заедно с всички останали съставки за карамела и блендираме до получаване на хомогенен крем. Разпределяме карамела върху охладената основа. Прибираме във фризер за около 40 минути – 1 час да стегне.
  • За крема: Изваждаме от фризера формата с втвърдената “плънка” за Туикс барчетата и я разрязваме на 16-18 малки правоъгълни барчета (разрязваме върху хартията за печене, изваждайки я от формата)
  • Разтопяваме шоколада на водна баня и с помощта на две вилици овалваме всяко барче в шоколада, след което го поставяме върху хартия за печене, за да не залепва.
  • Готовите барчета прибираме в хладилник за 15-20 минути да стегне малко шоколада.
  • След което, изваждаме барчетата от хладилника и украсяваме с остатъка от разтопения шоколад със спираловидни движения на ръката, загребвайки с малка лъжица от шоколада.
  • Отново връщаме в хладилник, където съхраняваме “Туикс” барчетата до поднасяне.

Да ви е сладко!