Прецизният микс от пълнозърнест сусамов тахан (80%) и ленено семе (20%) осигурява максимален баланс на важните за организма полезни мазнини и вещества, както и приятен аромат и вкус.

  • Лененото семе се смята за една от най-мощните растителни храни на земята и това не е случайно. Малките кафяво-златисти семена са най-богатият източник на растителни #омега 3 мастни киселини. Друг уникален факт за лененото семе е че съдържа огромно количество лигнани. Именно те имат широк спектър лечебни свойства и въздействат положително на чревната микрофлора. Подобряват храносмилането като облекчават и диарията, и запека. Те могат също така да намалят кръвната захар при диабетиците и намалят риска от редица ракови заболявания. Лененото семе е чудесно за здравето на сърцето и на храносмилателната система, за укрепване на имунната система, а също и за косата.
  • Сусамът от своя страна е първенец по съдържание на калций, желязо, мед и цинк, ето защо е изключително полезен за оформящата се костна система при децата, както и при остеопороза. Той е най-добрият източник на витамин Е измежду всички семена и ядки. Този витамин възстановява клетката и забавя стареенето. Съдържа още Омега 3 и Омега 6, магнезий, фосфор, калий, силиций. Поради наличието на „сесамин“ в себе си, сусамовият тахан е признат от народната медицина като сигурен лек срещу редица заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт и доказан противораков ефект .

Ето защо комбинацията от пълнозърнест #сусам и #лененосеме е толкова благоприятна за човешкия организъм. 

Бърза рецепта: „Овесена каша“ – 1/4 ч.ч. овесени ядки, 200 мл мляко, 2с.л. тахан от ленено семе и сусам, 1с.л. мед., канела. Млякото и овесените ядки се загряват на котлона за 10-15 мин. Когато се поеме млякото от овените ядки се махат от загретия котлон и се добавят останалите съставки, пожелание можете да гарнирате с пресни плодове.

Всички тахани от нашата семейна таханджийница „Атанас и фамилия“ се приготвят от сушени ядки и семена, а фината им кремообразна текстура е резултат от т. нар. „двойно смилане“ между воденични камъни, за да се запази ниската температура на триене и по време на този процес.

Таханът е част от нашите традиции и днес отново трябва да го върнем на трапезата! #таханимед #таханотсусамилен #микстахан #сусамовтахан #полезно #натураленмикс #таханимедотатанасифамилия